När du ska köpa en båt finns det flera saker du måste tänka på. Det är lätt att hitta en båt som ser perfekt ut men det är inte endast utseendet du måste ta en titt på. Här kommer ett antal tips på vad du bör tänka på innan och när du bestämmer dig för att köpa en båt.

Innan du ska köpa en båt

Innan du bestämmer dig för att köpa en båt är det viktigt att du dubbelkollar att säljaren verkligen äger båten. Det kan du göra genom att fråga om kvitton, servicehistorik, försäkringshandlingar och även genom att ta en titt på ID-handlingen och jämför namn. Det är också viktigt att du dubbelkollar att säljaren inte endast lånat båten och försöker sälja. En sista sak är motor- och skrovnummer för att vara säker på att de inte är stulna.

När du köper båten

När du ska köpa båten är det viktigt att du går igenom betalningen och alla kontrakt tillsammans med säljaren och gärna en tredje person. Om du tar lån för att betala båten kan det vara bra att affären görs upp på säljarens bankkontor. Hos transportstyrelsen finns det mer tips om vad du bör tänka på vid köp av båt. Oavsett om du väljer att betala kontakt, med banköverföring eller lån är det viktigt att använda ett köpekontrakt som beskriver allt ni kommer överens om.

En sista sak som är viktigt att tänka på är att det finns skillnader på hur ett köp går till beroende på om du köper från privatperson eller inte.