Att ha båt innebär ofta mycket arbete, speciellt om båten är lite större och av material som kräver årlig omvårdnad. Men oavsett vilken båt man har är torrläggning under vintertid ett måste. Har du ingen bra plats att torrlägga båten på? Anordna då en egen plats på tomten för din båt där den kan förvaras under vintermånaderna.

Torrläggning – ett nödvändigt ont

Den som har båt gör bäst i att ta upp den på hösten. Det är nämligen inte alls bra att låta båten ligga i vattnet året runt, åtminstone inte i Sverige och i andra kalla klimat. På vintern när isen kommer blir båtens skrov förstört av att isen ligger och nöter på skrovet, vilket kan skapa sprickor, repor och hål i skrovet. Om båten är av trä är risken stor att träet spricker om båten ligger i vatten under vintern, men även material som plast och aluminium tar skada av kyla, fukt och is.

De flesta båtar behöver en hel del omsorg och därav blir torrläggning av båtarna nödvändigt för att kunna genomföra olika behandlingar och åtgärder på dem inför nästa säsong. Att tvätta, slipa och måla är vanliga åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa att båten håller i många år framöver.

Fixa en egen plats för båten

Många båtägare med större båtar hyr platser i så kallade dockor eller torrdockor där båten kan förvaras under vintern. Dock är det inte alla som har råd eller möjlighet att hyra en plats i en torrdocka. Det är inte heller alltid nödvändigt att göra det, speciellt inte om man har en mindre båt och/eller plats och möjlighet att ha båten liggandes i sin egen trädgård. Istället kan det vara ett alternativ att anordna en egen plats för sin båt.

Genom att hyra anläggningsmaskiner kan du som privatperson skapa en egen torrdocka. Det är väldigt fördelaktigt att ha båten hemma i sin egen trädgård då det skapar en bättre möjlighet att jobba på båten när tid och möjlighet finns. Dessutom är det ett tryggt och billigt alternativ då man slipper betala dyra avgifter för torrläggning i dockor samt har båten under bättre uppsikt.