Att äga en båt är fantastiskt roligt och det finns få saker som slår känslan av att bege sig ut på öppet vatten, men att äga en båt innebär också ansvar och att ta hand om båten kräver både arbete och tid. Med rätt hjälpmedel kan det dock bli både roligare och enklare att piffa upp båten inför säsongen.

Om du vill ha hjälp med städning i hemmet kan du vända dig till en professionell städfirma som https://qleano.se/ som erbjuder städtjänster för alla typer av behov, men för båten krävs annan expertis. Visst finns det även här företag som hjälper dig att göra båten i toppskick igen, men sanningen är att det faktiskt kan vara rätt kul att göra det på egen hand. Se bara till att du skyddar miljön och dig själv i processen och använd dig av skyddsutrustning när du behöver. Här nedan listar vi smidiga och trygga tips för hur du vårdar din båt.

Tvätta båten

Det första steget i att vårda din båt är att se till att tvätta den ren från havstulpaner, alger och bakterier. Det gör du genom att först spola av båten med rent vatten och därefter ta bort skräp och löv som kan ha fastnat i dräneringshålet eller i självlänsar. Därefter blandar du vatten och båtschampo i en hink och går sedan över skrovets sidor och däck. Däcket rengör du lättast med en skurborste, medan sidor och skrov rengörs med svamp. Skölj av båten ordentligt!

Polering av båt

Efter att du har rengjort din båt ordentligt kan det vara en god idé att polera den för extra skydd och glans. Använd dig gärna av en polermaskin och applicera rubbingen på en svamp. Nu stryker du ut produkten över hela skrovet och börjar sedan poleringen på den absolut lägsta hastighet som maskinen har. Se till att du arbetar både vågrätt och lodrätt för bästa resultat och låt produkten torka ordentligt innan du tar bort överflöd.

Så vaxar du båten

Att vaxa båten är ett utmärkt sätt att hålla den fin och fräsch. Börja med att applicera vaxet i cirkulära rörelser och använd dig gärna av en mjuk och skonsam mikrofiberduk. Därefter väntar du tills vaxet har torkat och fått en yta som är både matt och som ser mjölkig ut. Med hjälp av en polersvamp kan du se till att ta bort överskottet.