Rodd är en sport som vanligtvis innebär att åtta personer ror en båt med en person som fungerar som styrman. Sporten härstammar från England där en av de populäraste tävlingarna sker på Themsen, och det har tävlats i rodd där sedan 1800-talet.

År 1892 grundades det internationella roddförbundet och endast ett år senare hölls det första Europamästerskapet. Roddsporten har varit med i de olympiska spelen sedan 1896 och herrar får tävla i åtta klasser medan damer kan delta i sex olika klasser. En vanlig roddtävling går ut på att deltagarna ska ro så snabbt som möjligt 2000 meter. En av de populäraste tävlingarna går ut på att två lag med varsin båt tävlar mot varandra och den som korsar mållinjen först vinner.

Rodd i Sverige

Rodd kom till Sverige på 1800-talet. Götheborgs Ro-Club bildades i december 1851 i Göteborg av F.W. Duff och åtta andra personer. År 1877 bildades Stockholms nations roddsektion vid Uppsalas universitet och därefter började fler och fler organisationer skapa sina egna roddsektioner och sporten började växa mer i popularitet. Det Svenska Roddförbundet bildades i början på 1900-talet och det allra första svenska mästerskapet skedde år 1905 i Stockholm.