Det finns många fördelar med att ha en båt, men det krävs också mycket jobb som kanske inte alltid lönar sig i slutändan. Är du trött på att båten kräver mycket tid, energi och pengar av dig som du inte känner att det är värt? I så fall kan det vara dags att göra ett litet byte. Byt båten mot en sommarstuga istället.

Fördelar med en sommarstuga

Till skillnad från båten som bara kan användas på sommaren så kan en sommarstuga användas året runt, speciellt om den är utrustad för året runt-vistelse. Därför kan man, om man vill, åka ut till sin sommarstuga även om det skulle råka vara mitt i vintern. Det kan vara väldigt mysigt att komma bort från stan lite och befinna sig i en mysig och vedeldad stuga ute på landet mitt i vintern. Med praktiska vedstativ kan man förvara ved till sommarstugan så att man har tillgång till bra uppvärmningsmöjligheter när behovet uppstår. Det är bäst om stugan är isolerad och att eventuella vattenkranar är gjorda för att klara av minusgrader utan att spricka, men att stugan bara har ett bra uppvärmningssystem räcker långt.

En båt kräver mycket omsorg mellan blötläggningarna. Så fort den torrsätts måste den tas om hand och göras i ordning inför en ny säsong. Olika typer av båtar kräver olika mycket omsorg och just träbåtar är de som kräver mest av sin ägare. Men oavsett vilken typ av båt man har måste man förvara den över vintern, vilket kostar pengar. Båten som investering är inte heller så mycket att hoppas på. En sommarstuga däremot är lätt att ta hand om och kräver inga utgifter (utöver avbetalning på lån, försäkring och andra fastighetsavgifter) när den inte används. Så länge man förbereder stugan inför vintern så att inte vattenrören fryser och spricker, att inte möss kommer in samt ser till så att det inte finns några hål i taket, så bör stugan klara sig över vintern. Man kan gärna titta till stugan några gånger under vintern för att se så att det inte har fallit ner träd, varit inbrott och se så att allt är i gott skick. Då slipper man en obehaglig överraskning framåt vårkanten. Förutsatt att man äger tomten och sommarstugan kan man dessutom räkna med god avkastning när sommarstugan ska säljas.