Eftersom det finns flera underkategorier när det gäller båtar är det svårt att räkna upp alla. Det finns dessutom sådant som du i första hand inte inser att de går att beskriva som en typ av båt. Ett exempel är en vattenskoter som går att sortera in i kategorin för motorbåtar trots att den inte har formen av en båt. Här kommer du få veta lite mer om några båttyper som du kanske inte hört talas om tidigare.

Vattenskoter

En vattenskoter klassas som en motorbåt. Den har dock inte en likadan motor som de flesta båtar utan är istället utrustad med ett vattenjet-aggregat. Det finns två huvudtyper av vattenskotern och de skiljer sig främst åt i sina egenskaper. Den vanligaste vattenskotern kallas för sittmaskin och den är utformad för att bära en eller fler personer och den är relativt stabil. Dock finns det en chans att du ramlar av ifall du kör snabbt. Därför rekommenderas det att du bär våtdräkt och/eller flytväst.

Den andra varianten kallas för ståmaskin och är tillverkad för att en person ska köra den, stående. Dessa varianter har ett instabilt skrov som kommer sjunka under ytan när du inte kör. Dessa används främst i tävlingar.

Jollen

En jolle är enkelt förklarat en mindre segel- eller roddbåt som finns i olika varianter. Det finns till exempel segeljolle, dinge och tävlingsvarianter som finnjolle och optimistjolle. Små livbåtar som kan förvaras ombord på större båtar brukar också kallas för jolle.

Dinge

En dinge, också kallad julle, är en liten roddbåt som används som följebåt till ett fartyg eller en större båt. Den kan antingen bogseras efter den större båten, förvaras i en båtskrå eller hänga i en dävert. Dingen används främst för att ta sig runt i hamnar och liknande när den stora båten har ankrats.

Segeljolle

En segeljolle är en öppen segelbåt som istället för en fast köl har ett centerbord. Det finns flera modeller av segeljollen, både en enmansjolle och tvåmansjolle. Vissa modeller används främst för tävlingar och båtsporter men de går även att använda för nöjets skull.

Snipan

En snipa är en allmogebåt, det kan vara både en segelbåt och en roddbåt. Det finns flera varianter där vissa är helt öppna medan andra är försedda med däck. Båtarna är vanligtvis mellan fyra till åtta meter lång och har en spetsig för och en något rundad akter.